Grenzen | Cat Smits
Bekijk trailer

Grenzen | Cat Smits

48 min - Nederlands

Synopsis

Grenzen (12+) gaat over de macht van de staat, die sommigen beschermt en anderen uitsluit. Deze macht kan niet bestaan zonder haar uitvoerders. Andy, die als junior medewerker bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) werkt, is zo’n uitvoerder. De voorstelling begint met Andy’s eerste zaak: Een man, Andy’s leeftijd, iets ouder misschien, paspoort verloren, homoseksueel. Gedurende de voorstelling komt de beslissing over de toekomst van deze man tot stand. In de asielprocedure worden grote en mogelijk desastreuze beslissingen over levens gemaakt door hele gewone mensen, die worstelen met hun gevoel en hun plicht. In beelden, tekst en muziek wordt die strijd invoelbaar gemaakt.

 

De voorstelling is gebaseerd op het proefschrift van dr. Maja Hertoghs en de getuigenissen van informanten die zij tijdens haar veldonderzoek naar de Nederlandse asielprocedure verzamelde. Deze zijn tot fictie gemaakt door Christine Otten.

 

Engelse ondertiteling beschikbaar.

 

Credits

Regie/spel/foam sculpturen Cat Smits

Tekst Christine Otten

Wetenschapper/dramaturg dr. Maja Hertogs

Decor Tessa Verbei

Componist Wim Selles

Licht Jan Sol

Eindregie Duda Paiva

Voice overs Tine Joustra, Reinout Bussemaker, Nafiss Nia, Meysam Kisomi, Puck van Dijk

Beeld Kathrin Hero

Fotografie De Schaapjesfabriek

Productieleiding Hadassa Smit

Productie Lionel Grauwde

Zakelijk leiding Anouk van Geffen

Publiciteit Kim Kortekaas

Video Thomas Brand

 

Met dank aan: Haags Theaterhuis, Plein Theater, The Dutch don’t Dance Division en alle informanten IND medewerkers, asiel aanvragers en andere betrokkenen die hun verhalen hebben gedeeld en anoniem willen blijven.

 

Een productie van Cat Smits Company en PLAY Productions 

 

Recensies 

"Een knappe solo van Smits" - Theaterkrant 

"Wondermooie voorstelling van Cat Smits en haar poppen: ‘Grenzen’. Uit de rapporten van de IND duiken de vluchtelingen op. Personalities. Echt." - Joyce Roodnat (NRC)

 

Publieksreacties

"Was super mooi, ik heb echt een kippenvel gekregen van jou. Jij was prachtig met je gevoelens naar me gebracht met het mooie verhaal, dankjewel voor prachtige avond." - Ahmed (asielaanvrager nog in de procedure, Irak)

 

"Ik ben blij dat jij deze voorstelling maakt, want als ik het doe, dan ben ik de ondankbare vluchteling." - Nafiss Nia (dichter, 20 jaar geleden gevlucht uit Iran)

 

‘Ik heb gehuild tijdens de voorstelling. Het deed me denken aan al de gesprekken met de IND die ik moest hebben toen ik als student naar Nederland kwam. Je gaat toch wel terug hè, bleven ze maar vragen." - Paulina Mathusiak (vormgever, 30 jaar geleden geëmigreerd vanuit Polen)

 

"Het raakte me om deze voorstelling te zien. Ook ik beslis op een andere manier over levens. Je hebt uitvoerders en professionals. Uitvoerders doen wat hun opdracht is, maar een professional bekijkt ook de menselijke kant, en dan kan je je niet altijd aan de regels houden." - T (Anoniem, beslis ambtenaar UWV persoonsgebonden budget)

 

"Dit is een behoorlijk scherp inkijkje op het reilen en zeilen binnen de asielpraktijk. Ik herkende veel." - A (Anoniem, voormalig IND ambtenaar asielprocedure)

Lees verder

Details

Talen
Nederlands
Lengte
48 min

Heb je vragen?

Lees dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Deel dit met je vrienden!

Bekijk "Grenzen | Cat Smits" nu op cultuurticket.nl voor maar €2,99

Huur "Grenzen | Cat Smits" nu 48 uur lang voor maar €2,99 en bekijk het vanuit je eigen huis!

Huur voor €2,99

Laatst door jou bekeken