Vivaldi - Dangerous Liaisons | Opera2Day
Bekijk trailer

Vivaldi - Dangerous Liaisons | Opera2Day

130 min - Italiaans

Synopsis

OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging presenteerden in het voorjaar van 2019 een spiksplinternieuwe barokopera, met muziek van Antonio Vivaldi. De vurige en virtuoze operamuziek van de Venetiaanse componist is bezig aan een ware 'comeback'.

 

In deze voorstelling komen Vivaldi's meest opwindende aria's samen op een nieuw libretto. Er wordt een al even opwindend verhaal mee verteld, gebaseerd op de roemruchte briefroman Les Liaisons Dangereuses.

 

Marquise de Merteuil en Vicomte de Valmont spelen een gevaarlijk spel met de liefde. De voormalige geliefden troeven elkaar af met sensuele wreedheden. Ze dagen elkaar uit om anderen te verleiden. Hun relatie komt op scherp te staan als Valmont echt lijkt te vallen voor de verleidelijke maar kuise Présidente de Tourvel. In de venijnige strijd die volgt gaan alle betrokkenen uiteindelijk ten onder. Een fatale liefdesgeschiedenis.

 

Én een portret van een tijdperk, waarin een verveelde elite bezwijkt onder haar eigen intriges. De felle emoties krijgen een weerklank in Vivaldi’s vocale en instrumentale vuurwerk, uitgevoerd door een sprankelende internationale cast en de topmusici van de Bachvereniging. Met nieuw gecomponeerde recitatieven wordt het werk tot een eenheid gesmeed.

 

Het regende sterren in de pers voor Vivaldi – Dangerous Liaisons. De eerste “indrukwekkende samenwerking (NRC)” van OPERA2DAY met de Nederlandse Bachvereniging viel in goede aarde. “In energie, elasticiteit en scherp schakelen toont de Bachvereniging zich een flexibel topensemble (NRC).” “Onder de muzikale leiding van Hernán Schvartzman klonk een warmbloedige, door en door Italiaanse Vivaldi (Theaterkrant).”

 

De combinatie van Vivaldi’s muziek met een nieuw libretto resulteert in “een volmaakte synthese (Place de l’opera)”. “Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht … De bollebozen van OPERA2DAY, aangevoerd door Serge van Veggel, geven weer een fraai staaltje van out-of-the-boxdenken (De Volkskrant).”

 

Ook over het toneelbeeld is de pers enthousiast. “Beeldschone decorelementen; de kostuums van Mirjam Pater zijn vaak prachtig, de pruiken van Nienke Algra schitterend en spectaculair (De Groene Amsterdammer).”

 

De vijf zangers van Vivaldi – Dangerous Liaisons krijgen veel lof. “De Italiaanse alt Candida Guida zet een koele, berekenende Merteuil neer, precies zoals van haar personage wordt verwacht (Place de l’Opera).” “Een indrukwekkende Merteuil (De Volkskrant).” Zij krijgt gloedvol tegenspel van Yosemeh Adjei als Valmont. Een “prima (NRC)” en “zoetgevooisde (De Volkskrant)” countertenor. Veel indruk maakt Barbara Kozelj als de kuise Présidente de Tourvel. “Ze acteert broeierig ingetogen, zingt geweldig (NRC).” “Haar diepe en krachtig doorvoelde stem blijft nog lang in het gehoor hangen (Trouw).” Danceny wordt vertolkt door Maayan Licht – “hij schitterde met zijn coloraturen (De Theaterkrant).” “Stefanie True overtuigt als de al even argeloze Cécile de Volanges (De Volkskrant).” In hun “schitterende duetten (De Volkskrant)” ontpoppen ze zich als “stemkunstenaars (Trouw).”

 

 

ARTISTIEK TEAM

Muziek Antonio Vivaldi en Vanni Moretto
Libretto Stefano Simone Pintor en Serge van Veggel
Concept, scenario en muzieksamenstelling Serge van Veggel
Dramaturgie Karim Ameur

Muzikale leiding Hernán Schvartzman
Regie Serge van Veggel
Projectontwikkeling Alice Gubler
Artistiek Leider Nederlandse Bachvereniging Shunske Sato

Scenografie Herbert Janse
Licht Marc Heinz
Geluidsontwerp Arne Bock
Technische productie Ronald Tebra
Kostuums Mirjam Pater
Kap en grime Nienke Algra

 

CAST

Zangers
Marquise de Merteuil Candida Guida / Sophia Patsi
Vicomte de Valmont Yosemeh Adjei
Présidente de Tourvel Barbara Kozelj 
Chevalier Danceny Maayan Licht
Cécile de Volanges Stefanie True 

 

ORKEST
De Nederlandse Bachvereniging 

 

ACTEURS
Victoire (Hoofd huishouding Merteuil) Emma Linssen
Azolan (Valet van Valmont / Abt van klooster) Merijn de Jong
Lahaye (Butler Merteuil / Verpleger) Fabian Smit
Serafia (Dienstmeisje Merteuil /Non) Emma van Muiswinkel
Faubourg (Dienstbode Merteuil / Verpleger) Luciaan Groenier

Lees verder

Details

Cast
Candida Guida , Sophia Patsi, Yosemeh Adjei, Barbara Kozelj, Maayan Licht, Stefanie True
Regie
Serge van Veggel
Genre(s)
opera
Talen
Italiaans
Lengte
130 min

Heb je vragen?

Lees dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Deel dit met je vrienden!

Bekijk "Vivaldi - Dangerous Liaisons | Opera2Day" nu op cultuurticket.nl voor maar €3,99

Huur "Vivaldi - Dangerous Liaisons | Opera2Day" nu 48 uur lang voor maar €3,99 en bekijk het vanuit je eigen huis!

Huur voor €3,99

Laatst door jou bekeken