Doctor Sleep: het vervolg op The Shining

Na de succesvolle film, IT 2, draait er nu nog een verfilming van een boek van Stephen King in de bioscopen. Niet zomaar een verfilming van een boek, maar ‘Doctor Sleep’. Dit is het vervolg op Stanley Kubrick’s ‘The Shining’, die ongeveer 40 jaar geleden uitkwam. The Shining heeft ondertussen een klassiekerstatus bereikt, maar hoe gaat Doctor Sleep daarmee om?

Voor diegenen die niet bekend zijn met The Shining, volgt hier een korte samenvatting. De film gaat over Jack Torrance (Jack Nicholson) en zijn familie. Zij verblijven in het Overlook Hotel. Jack’s zoon Danny, die telepathische krachten bezit, ontdekt dat er geesten in hotel rondspoken. De geesten maken zijn vader langzaam gek. Je zal vast een aantal iconische scènes kennen, zelfs al heb je de film niet gezien. Zoals het moment waarop Jack met een bijl een deur in probeert te slaan en roept: ‘Here’s Johnny!”. Of de enge tweeling die aan het einde van de gang staat en het bloedt uit de lift.

In Doctor Sleep gaan we verder kijken in het leven van protagonist Danny (Ewan McGregor), die ondertussen volwassen is geworden en probeert om te gaan met zijn traumatische ervaringen uit zijn jeugd. Via zijn telepathische krachten, bekend als “Het Licht” (de ‘shining’ in het Engels), komt hij in contact met het meisje Abra (Kyliegh Curran). Zij heeft dezelfde gave als Danny, maar dan veel sterker. Zij vraagt hem om zijn hulp, om tegen de meedogenloze Rose The Hat en haar volgers te strijden. Rose The Hat en haar volgelingen nemen “Het Licht” af van onschuldigen in de zoektocht naar onsterfelijkheid. Dit leidt terug naar het verlaten Overlook Hotel dat op wat verval na, hetzelfde eruit ziet als het iconische hotel uit The Shining. De film zit vol verwijzingen naar de voorgaande film, met soms zelfs nagespeelde flashback scènes uit The Shining zelf. Doctor Sleep erkent daarmee de klassiekerstatus van The Shining, maar kan de nieuwe film zich aan deze klassieker tippen?

De film is nu te zien in bioscopen door heel Nederland. Dus grijp je kans en oordeel zelf!

Laatst door jou bekeken