Filmfestival Cinekid omarmt livestreaming

Tip voor de herfstvakantie: Cinekid, het grootste kinderfilmfestival van de wereld, presenteert van 7 t/m 23 oktober vanuit tien festivallocaties in Amsterdam, Haarlem, Groningen, Enschede, Nijmegen, Breda en Rotterdam dagelijks een live programma met een premièrefilm of serie.

Het is voor het eerst dat de films, games, workshops en meer op zoveel locaties tegelijk plaatsvinden. Bijvoorbeeld in Nieuw-West, waar de 7-jarige Lorenzo woont: ‘‘Cinekid komt voor het eerst naar de Meervaart en dat lijkt me superleuk!” 

Dankzij de livestreams kunnen kinderen in heel Nederland ondanks Corona toch gelijktijdig een feestelijke première met bijzondere gasten samen beleven. Ze proeven mee met een interactieve kookworkshop bij de film De Schooltuin of krijgen samen met de acteurs uit de nieuwe Nederlandse serie Rudy’s Grote Kerstshow dansmoves onder de knie. Op alle festivallocaties kunnen nieuwsgierige kinderen en hun ouders naast films ook interactives ervaren en workshops volgen.

Het festival opent met de animatiefilm Calamity van de Franse regisseur Rémi Chayé. Daarin trekt de stoere Martha Jane haar eigen plan tussen de ruige cowboys, in de tijd van het Wilde Westen. Heleen Rouw, sinds dit 1 januari 2020 algemeen directeur van Cinekid, zegt over deze keuze: “Calamity valt op door de sterke persoonlijkheid van de personage Martha die de traditionele rolverdeling omverwerpt. Calamity is een prachtige animatie, actueel en inspirerende over de krachtige en onderscheidende rol van de vrouw.” Na afloop van de première komen stoere, grensverleggende kinderen zelf aan het woord.

De livestreams bestaan uit filmvertoningen en workshops, zoals op 10 oktober de vertoning van de docu De Schooltuin van Mark Verkerk, door de ogen van een groep kinderen die zelf groenten verbouwen in hun schooltuin, waarna Chef-kok Joris Bijdendijk een kookworkshop geeft. YouTuber Quinty Misiedjan maakte de persoonlijk film “getekend voor het leven” voor War Child, die op 12 oktober wordt vertoond. Kinderen krijgen daarna de kans om Quinty hun vragen te stellen. In Rotterdam, Breda en Nijmegen is op 17 oktober een filmquiz, in combinatie met de film Lang leve de koningin van Esmé Lammers, over een achtjarig meisje dat schaakles krijgt van een van de schaakstukken zelf, de koningin.

Deze en meer livestream zijn te bekijken op Cinekid Play. Voor het volledige programma en de kaartverkoop ga je naar www.cinekid.nl.

Laatst door jou bekeken