COURTESY OF SUNDANCE FILM FESTIVAL

The Farewell: gebaseerd op een leugen

Na de succesvolle release van ‘The Farewell’ in de Verenigde Staten komt deze film nu ook naar Nederland. De film gaat over de familie van Billi (gespeeld door Awkwafina, bekend van onder andere ‘Crazy Rich Asians’). Wanneer haar familie erachter komt dat hun grootmoeder terminaal ziek is besluiten ze om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft in hun moederland China, om zonder dat grootmoeder het weet, met zijn allen afscheid te nemen. Billi is het niet eens met de leugen, maar besluit tegen haar principes in om toch te gaan. Daarbij komt ze in aanraking met een leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven. Dit familieportret van regisseur/scenariste Lulu Wang is gebaseerd op haar eigen verhaal. Hoe is deze film daaruit ontstaan?

Tijdens het editen van haar eerste film in 2013, kreeg Lulu Wang een telefoontje dat haar grootmoeder ziek was. Terwijl ze onderweg was naar de geïmproviseerde bruiloft, realiseerde ze zich dat deze aparte situatie geschikt was voor een film. Toen ze het verhaal voor het eerst vertelde aan producenten, wilden zij er veel aan veranderen. Wang wilde namelijk dat de film grotendeels in het mandarijns gesproken zou worden en gespeeld door een Aziatische cast in het geboortedorp van haar grootmoeder. Daar gingen de producenten niet mee akkoord. Vervolgens heeft ze de gebeurtenis opgeschreven als kort verhaal in de hoop dat het gepubliceerd kon worden in een bekende krant. In plaats van een krantenartikel werd haar verhaal verwerkt tot een podcast, waarna ze werd gebeld door meerdere producenten. Toen ze een producent vond die met haar idee van de film akkoord ging kon het filmen beginnen.

Daarmee waren de problemen nog niet verholpen. Haar echte grootmoeder was nog steeds in leven en wist nog steeds niets van de diagnose. De film werd volgens Wang bijna in haar grootmoeders achtertuin gefilmd. De leugen moest nogmaals in stand worden gehouden, nu niet alleen door de familie, maar ook de hele cast en crew van de film. Desondanks de leugen beschrijft Wang het maken van de film als een positieve ervaring, waarbij mensen en culturen werden samengebracht. Ze beschrijft dat het doel van de leugen was om vreugde te brengen, ook al zijn de omstandigheden daar niet naar. Ook in de film benadrukt ze de positieve kanten van haar verhaal.

Dit semi autobiografische familieportret is vanaf 21 november te zien in de bioscoop.

 

Laatst door jou bekeken