Film

Kijk tot 6 april gratis films bij Cinetree

Nu door de Coronapandemie de bioscopen dicht zijn en het openbare leven stil ligt, heeft ook de filmsector het zwaar. Filmdistributeurs, producenten en festivals proberen hun content zoveel mogelijk online aan te bieden en dat biedt aan de andere kant streamingdiensten heel wat kans op groei. Opmerkelijk is dan ook de actie die Cinetree.nl deze week aankondigde: het online platform, dat maandelijks een selectie van de beste films maakt, kiest er juist nu voor haar diensten gratis aan te bieden, tot 6 april. We spraken erover met actrice, filmmaker en founder van Cinetree Hanna Verboom.

 

Een cultureel ondernemer die zijn diensten gratis aanbiedt op een moment dat de vraag ernaar groot is, dat is toch best opvallend.

Hanna: “Het is een spannende stap. Wij zijn een klein bedrijf en we nemen de kosten zelf op ons. Natuurlijk willen we een gezond bedrijf bouwen, maar onze missie is voornamelijk het verspreiden van goede verhalen. Daarom ben ik cultureel en sociaal ondernemer geworden. Die missie is belangrijker dan het commerciële aspect. Dit is wat wij op dit moment kunnen betekenen, dus doen we dat.”

 

Proberen jullie de filmliefhebber hiermee een alternatief te bieden voor Netflixen of illegaal downloaden?

Hanna: “Onze actie als alternatief voor illegaal downloaden, dat is een mooie manier om ernaar te kijken. Maar in eerste instantie is dit gewoon een geste vanuit ons naar alle thuisblijvers. Het komt echt vanuit de wens iets te willen doen. Iedereen zit nu thuis en meer dan ooit heeft men behoefte aan positiviteit. Bij Cinetree geloven we dat films meer zijn dan entertainment. Ze kunnen mensen een ander perspectief bieden, een kans om een andere wereld binnen te stappen. Dat is wat wij doen en we vroegen ons af hoe we dat op dit moment los van onze eigen leden aan heel Nederland konden aanbieden.”

 

Eerder deze week noemde je al dat jullie het plan hadden om met distributeurs en filmfestivals te overleggen over samenwerking. Kun je daar iets meer over vertellen?

Hanna: “Ik ben inderdaad in gesprek met een aantal festivals om te kijken of we hen kunnen faciliteren. Daarnaast heb ik een oproep gedaan bij verschillende filmmakers en distributeurs dat we op zoek zijn naar positieve verhalen en hoopvolle films. Qua programmering willen we hier voorlopig op sturen. Er zijn al heel veel mooie films binnen; nieuwe, maar ook oudere, grotere titels maar ook kleinere en daar zijn we nu een selectie uit aan het maken.”

 

Heb je zelf een favoriete film die je hoop geeft?

Hanna: “Op dit moment kun je op Cinetree Tomorrow bekijken, een klimaatdocumentaire. Wat ik er te gek aan vind is dat er veel docu’s zijn over het klimaat die wat somber zijn, maar in deze maken de filmmakers een wereldreis en gaan langs bij gewone mensen in allerlei landen die kleine oplossingen hebben bedacht voor klimaatverandering. Die kleine oplossingen hebben uiteindelijk grote gevolgen. Superinspirerend, want er wordt veel over deze problematiek gepraat, maar we hebben positieve verhalen nodig van mensen die impact maken, hoe groot of klein het ook is. Ook in de situatie waar we nu in zitten, hebben we verhalen nodig van mooie initiatieven die ontstaan en hoe mensen elkaar helpen.”

 

Wat doe jij zelf om het hoofd koel te houden temidden van de Coronacrisis?

“Wij zijn net verhuisd naar het platteland aan de Uiterwaarden. Ik ga dus veel wandelen met mijn dochtertje, lekker de natuur in. Dat geeft veel meer rust dan alle nieuwsberichten volgen en constant op social media kijken. Het belangrijkste is denk ik zorgen dat je veel verhalen leest van de mooie dingen die ook nog steeds gebeuren. We worden met zijn allen stilgezet. Dat heeft grote gevolgen voor kwetsbare en zieke mensen, maar ook voor alle mensen die de economische gevolgen nu al voelen. En dan is er ook de andere kant: we hebben bijvoorbeeld nog nooit zulke schone lucht gehad. Er gebeuren ook nu zoveel mooie dingen.”

Tot 6 april kun je de selectie van Cinetree gratis bekijken op https://cinetree.nl/samenthuis.

Laatst door jou bekeken