Film Drama

Yomeddine nu in de bioscoop

Yomeddine is de film over de avontuurlijke reis van leprapatiënt Beshay. Het verhaal begint met het overlijden van zijn vrouw. Hij staat er nu alleen voor.

Zijn familie, familie die hem lang geleden heeft verstopt midden in de woestijn bij andere patiënten, is nu alles wat hij nog heeft. Deze wonen alleen ver en ver weg.

Hij besluit om per ezel te beginnen aan een avontuurlijke reis door de woestijn van Egypte om hen op te zoeken. Hij wordt hierin vergezeld door een weesjongetje uit een nabijgelegen weeshuis.

De tocht valt zwaar, niet alleen voor zijn vervoersmiddel de ezel maak ook voor hem als persoon; een lepra patiënt die een kenmerkend afschrikkend uiterlijk met zich meedraagt.

De filmtitel slaat dan ook op deze situatie en dit bizarre verhaal. Want vanuit het Arabisch vertaalt Yomeddine zich als de ‘dag des oordeels’ of als ‘dag van gelijkwaardigheid’, waarin er alleen geoordeeld wordt op iemands daden en niet op hoe diegene eruitziet.

Yomeddine is een zeer bijzondere roadmovie over een zeer bijzonder persoon. Een verhaal, haast als onrealistisch bedoeld; aandoenlijk, vol met liefde, vriendschap, moed en weerkracht. Een verhaal dat prachtig is omgezet tot film. In heel Nederland kun je nu terecht voor Yomeddine.

Kijk hier voor tickets en info voor een bioscoop bij jou in de buurt.

Laatst door jou bekeken