Museum Hiphop Rotterdam
© Jamel Shabazz

Hiphop en mode nu in Rotterdam

Hiphop werkt niet alleen goed in de hitlijsten maar gaat ook hand in hand met de mode-industrie. Dat wordt alleen maar duidelijk bij de nieuwe tentoonstelling ‘Street dreams – How hiphop took over fashion’, vanaf nu te bezoeken in de Kunsthal Rotterdam.

Zonder dat velen het weten is hiphop in het gemeengoed letterlijk van de straat door onze hele maatschappij getrokken. Wij vinden het bijvoorbeeld doodnormaal om met sneakers aan naar het werk te gaan en dragen sportkleding net zo goed buiten de sportschool als er binnen.

Het Rotterdams museum Kunsthal heeft, in samenwerking met de creatieve hotspot HipHopHuis en gastcurator Lee Stuart (brand director bij streetware modemerk Patta), een tentoonstelling gewijd aan deze ontwikkeling.

De drie zalen die hiervoor zijn uitgetrokken hebben elk hun eigen functie. Zo geeft ‘The Mixtape’ een inzicht in de ontwikkeling van de hiphop; van streetware met leren jacks uit de jaren zeventig tot aan baggy kleding met gouden kettingen uit de jaren negentig.

gucci brothers

Zaal twee, The Gallery, zet zich daarnaast in op de kunst die gemaakt werd uit de hiphop. Denk hierbij aan schilderkunst met de zwarte man als centraal punt of fotografie van de modemerken in de beginjaren van de hiphopfashion.

hiphopmode

The Streets als laatst reflecteert op het straatbeeld anno nu en verder. Lange wachtrijden voor sneakerzaken voor de limited edition sneakers en sportkleding dragen als alledaagse outfit zijn van alledag en worden hier meegenomen in dit laatste deel van de tentoonstelling.

hiphopnow

Tot slot luidt daarin de vraag: what’s next? Dit en nog veel meer over de ontwikkeling uit de hiphop op de mode zie je vanaf nu in Rotterdam.

De tentoonstelling ‘Street dreams – How hiphop took over fashion’ is vanaf deze week geopend en is te bezoeken tot en met 15 september in Kunsthal Rotterdam.

Laatst door jou bekeken