Museum Modern
© Charlotte Posenenske

Lexicon van oneindige beweging nu in het Kröller-Müller

Herbruikbaar, basaal en strak en ruimtelijk ontworpen. Het zijn de woorden die prominent in het woordenboek van Charlotte Posenenske staan, een minimalistische kunstenaar uit de jaren zestig. Een overzichtstentoonstelling van haar werk is nu te zien in het Kröller-Müller Museum.

De termen slaan op haar manier van kunst maken, want deze zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig opnieuw gemaakt kunnen worden met gebruik van goedkope materialen als karton en staal. Een voorbeeld hiervan is het werk Vierkantrohre (Vierkante buizen) waarin het origineel uit 1967 veertig jaar later is gereconstrueerd door een andere kunstenaar.

Kunst van en door iedereen is het principe. De identiteit van de werken blijft behouden en wordt voortgezet zonder verlies van de boodschap, zo ook bij Serie E, waarin grote blokken zowel open als gesloten getoond kunnen worden; het is net maar waar de bezoeker, en dus kunstparticipant, zich toe geroepen voelt.

Series E Grosser Drehflügel

Het ruimtelijke opzoeken is wat er geldt in deze tentoonstelling. Dit niet alleen met de kunstwerken, maar ook de ruimte waarin deze worden getoond, waar de expositieruimtes van het Kröller-Müller zich uitstekend voor lenen.

De tentoonstelling Charlotte Posenenske, Lexicon of Infinite Movement is nog te zien tot en met 15 september in het Kröller-Müller in Otterlo. Voor meer info en tickets klik je op onderstaande button.
 

Meer info & tickets

Laatst door jou bekeken