Museum Amsterdam
© Kirsten van Santen

Rembrandt en zijn sociale netwerk, een jaar lang in vier tentoonstellingen

De Neerlandicus in de meesten van ons zegt dat een van de grootste en ’s werelds meest beroemde schilders Rembrandt elk jaar wel een viering verdient. Zo ook in 2019, ter gelegenheid van zijn 350ste sterfdag.

Trots zijn op is een ding, want Rembrandt heeft inderdaad een mooi aandeel in de kunstgeschiedenis, maar om zijn werk als merk tot op de laatste druppel uit te wringen is dan eigenlijk weer hetgeen wat de inmiddels 350 jaar geleden overleden kunstenaar een wat verbleekt imago geeft.

Arm gestorven, Nederland rijk gemaakt. Zijn oeuvre kent een divers aanbod van portretten, stillevens en landschappen. Zijn typische claire-obscur, de schildertechniek waarbij de verhouding tussen licht en donker sterker wordt uitgebeeld, is wat de gemiddelde bezoeker naar de Nederlandse musea brengt. Hiermee brengen diverse tentoonstellingen dit jaar een ode aan de grootmeester. Musea in onder andere in Den Haag, Leeuwarden, Amsterdam en zijn geboortestad Leiden brengen elk een andere insteek op het leven en het werk van de kunstenaar.

Zo trapt het themajaar af in zijn eigen atelier in het Rembrandthuis, waar sinds begin deze maand de tentoonstelling ‘Rembrandt’s Social Network’ een inkijk geeft in het sociale netwerk van de schilder. De duidelijke referentie aan het sociale netwerken in deze tentoonstelling leent zich ook voor de tentoonstelling ‘Rembrandt en Saskia’ in het Fries Museum, waarin de relatie met zijn vrouw wordt weerlegt.
En ja, het jaar is zeker niet compleet zonder te zien wat wij allemaal van hem kennen. Zo heeft het Rijksmuseum met ‘Alle Rembrandts’ alle de door hun in bezit hebbende schilderijen, etsen en tekeningen een plek gegeven. Het Mauritshuis in Den Haag hanteert dezelfde insteek, maar voegt daaraan toe de toekenningen en valse werken die het in de collectie heeft.

Uitwringen is dus maar een mening, want Rembrandt was als mens meer dan alleen een schilder. Hij was een historisch Nederlands figuur met een echt en uniek leven. Ga dus verder dan alleen de Nachtwacht en laat je verleiden tot meer! Elk jaar kan een Rembrandtjaar zijn, er is altijd genoeg te ontdekken.

Laatst door jou bekeken