Muziek
Eduardus Lee

Het Concertgebouw neemt je gratis mee op muzikale reis door Europa

“Where words fail, music speaks” zei Hans Christian Andersen al in de 19e eeuw. Zijn woorden zijn temidden van de wereldwijde corona-uitbraak en daaropvolgende lamlegging van ons sociale en culturele leven actueler dan ooit. Zo dacht ook het Concertgebouw in Amsterdam, dat samen met andere concertzalen in Europa besloot de helende kracht van muziek naar de Europese huiskamers te brengen, gratis, via Facebook. Elke avond om 20.00 uur streamen ze op hun Facebookpagina een concert vanuit een van de 18 deelnemende Europese Concertzalen. We belden erover met Iris van der Valk van het Concertgebouw.

Maandagavond beten jullie als Concertgebouw het spits af. Jullie streamden om 20.00 uur als eerste Europese locatie via Facebook live dirigent Mariss Jansons laatste concert in het Concertgebouw. Hoe werd het ontvangen, hebben er veel mensen gekeken?

Iris: “Jazeker, er hebben ongeveer 90.000 mensen gekeken. Als je bedenkt dat er normaal 2.000 in de zaal passen is dat echt heel veel! En wat ook leuk is, is dat er veel jonge mensen tussen de 25 en 35 juist keken. Bijvoorbeeld een heel studentenorkest uit Groningen die allemaal vanaf hun eigen computer samen keken. Dat is ook zo leuk aan dat het live is, in tegenstelling tot een video die je gewoon deelt en die iedereen apart kijkt op een willekeurig moment. De livestream is echt een uniek moment, wat je met andere mensen in heel Europa deelt.”

Het concert van gisteren was Dvořák's 9e Symphonie, die gaat over het ontdekken van een nieuwe wereld. Dat voelt wel vrij passend. Worden de concerten daarop uitgekozen?

“We wilden de mensen graag wat muziek geven om ze een hart onder de riem te steken. Iets vrolijks tussen al het coronanieuws op hun tijdlijn. Dat was de insteek. Dus we hebben gekozen voor hoopvolle, vrolijke muziek en niet al te zwaarmoedige stukken. Door de brede samenwerking hebben we ook een heel breed aanbod, met archiefmateriaal uit heel Europa, dus proberen we zo divers mogelijk te programmeren. Denk aan een educatief concert wat ouders met hun kinderen kunnen kijken, een jazzconcert, of met Pasen de Matthäus Passion. We proberen op de actualiteit in te spelen en uniek materiaal te tonen dat je normaal gesproken niet zo snel te zien krijgt, bijvoorbeeld deze week een concert vanuit de Sagrada Familia.”

De maatregelen zijn inmiddels verlengd tot 1 juni. Dat hadden jullie van te voren niet kunnen voorzien. Trekken jullie de actie door?

“We zijn begonnen met 14 concertzalen en zitten inmiddels al op 18. Er staan er nog veel meer op de lijst waarvan we hopen dat ze snel reageren. Het gaat langzaam, maar we zijn er actief mee bezig, dus wie weet!” Voorlopig kun je elke avond om 20.00 uur een nieuw concert uit een concertzaal ergens in Europa bekijken via https://www.facebook.com/Concertgebouw/, bijvoorbeeld uit de Sagrada Familia dus, of Konserthuset in Zweden.

Laatst door jou bekeken