Muziek Festival Jazz Rotterdam

Dit zijn de must-sees van North Sea Jazz Festival dit jaar

Festivals overal, maar geen enkele heeft de reputatie als het North Sea Jazz Festival; altijd kwalitatief hoogstand en internationaal erkend. Wij zochten de must-sees voor je uit.

Er valt wel te spreken van een fenomeen, want vele bands en artiesten maken speciaal ruimte en tijd om naar dit jazzfestival in Rotterdam te komen voor een optreden.

Het is een diverse en innovatieve plek voor de jazzmuziek en de daaraan gelieerde genres, en dat van gevestigde grote namen tot aan de opkomende sterren.

Al ruim veertig jaar programmeert het festival in alle kaders van de jazz en de daaromheen liggende genres. Ooit speelde er bijvoorbeeld jazzgrootheden als Stan Getz, Ella Fitzgerald, Dave Brubeck, Miles Davis, Lionel Hampton en Art Blakey.

Nu staan er artiesten als Jamie Cullum, Toto, Ms. Lauryn Hill en Chance the Rapper die de line-up van dit jaar sieren. Kiezen blijft alleen lastig op zo’n mooi festival als dit.
Daarom voor jullie nu een kleine greep must-sees voor de aankomende editie.

Joe Jackson

Deze singer-songwriter gaat al een tijdje mee, zo’n vier decennia eigenlijk. Een lang uitgespannen carrière, die hem langs de rock, pop, reggae en zelfs punk richting de jazz en blues bracht. Het leverde hem een lijst klassiekers op zoals ‘Steppin' Out’ en ‘Is She Really Going Out with Him?’ die hij ongetwijfeld meeneemt naar North Sea.

Maar verwacht niet alleen een terugblik, zijn twintigste album ‘Fool’ is inmiddels namelijk ook een feit en die wilt hij ongetwijfeld aan de man brengen.

Kamasi Washington

De nieuwe lichting in de jazz, in die lijst wordt de Amerikaanse tenorsaxofonist Kamasi Washington vaak gezet. Het is een eervolle vermelding, maar deze doet eigenlijk nog tekort.

Want naast muzikant is hij ook componist, producer en hier op het podium de bandleider van een tiental bandleden. Wat we zien is een artiest met een grootse liefde voor de muziek, en dan met een mix van improv-jazz samen en een goede portie hiphop.

Blood Orange

Wat ook zeker niet te missen valt is een van de meest spannende R&B-projecten van dit moment. Blood Orange is het alias van Devonté Hynes, een Londense artiest en producer die wij met name kennen uit de indierock-scene van zijn stad.

Maar hij is ook zeker niet vies van een muzikale sprong richting de jazzy improv die hij gebruikt voor zijn sterke songteksten. En dat met de juiste portie groove. Voor fans van Frank Ocean, Solange Knowles en Anderson Paak.

Burt Bacharach

Zeg hits ’I Say a Little Prayer’, ‘Walk On By’ en ‘That's What Friends Are For’ en je zegt Burt Bacharach. Negentig lentes jong is deze levende legende, en nog even fris staat hij op het podium.

Zijn oeuvre spant zich over een periode van een halve eeuw en met een stapel hits, 52 Top 40-hits en een kast vol Grammy’s en Oscars staat meneer nu in weer in de Rotterdamse Ahoy. De absolute top van de popmuziek, beleef het nu het nog kan!

MY BABY

Van club, naar festival, naar Europa, buiten Europa. De Nederlandse band MY BABY mag ze inmiddels allemaal van hun lijstje afstrepen. Het drietal timmert sinds 2012 aan de weg met hun unieke mix van folk, gospel en blues en zet daarin een mooie, haast hypnotiserend, sfeer neer. Het geheel is meer dan de som van de delen, bij MY BABY in ieder geval zeker, ga dit zien!

Ms. Lauryn Hill

Fugees' meest prominente zangeres Lauryn Hill mag ook te boeken als een absolute topper. Zij was degene die na het uiteenvallen van haar band Fugees in de jaren negentig de wereld op zijn kop zette met een van de beste R&B-albums ooit gemaakt.

The Miseducation of Lauryn Hill’ geldt met de vijf Grammy’s die zij ermee binnen sleepte als een van de absolute klassiekers uit de R&B en bewees daarmee haar kwaliteit als solo-artieste ten volle. Haar zie je zondagavond het festival afsluiten.
En dit is nog maar een kleine greep uit het uit 150-optredens tellende affiche van North Sea Jazz 2019.

Jazz leeft en heeft zich als een olievlek verspreid over talloze genres die door elke generatie beluisterd wordt. En er is eigenlijk geen andere plek te bedenken waar je beter nieuwe muziek als deze kunt ontdekken.

Duik erin, kom eruit, koop een kaartje. Het is de moeite waard! Voor meer info en tickets klik je op onderstaande button.

Meer info & tickets

Laatst door jou bekeken