Sublime Festival

Weekly Sublime: Bevrijdingsfestival, Jazz in Rotterdam, Circusstad en The Man Who Stole Banksy

Bevrijdingsfestival – Heel het land

In het eerste weekend van mei kunnen we weer genoeg doen, maar wat er het meest uitspringt zijn de diverse Bevrijdingsfestivals die in heel het land gratis te bezoeken zijn.

Want op 5 mei vieren wij onze vrijheid. En dit kan overal. Verspreid over 14 verschillende steden vind je in heel het land wel een bevrijdingsfestival waar je de hele dag kan genieten van optredens uit verschillende genres. Zo zie je er onder andere Kraantje Pappie, New Cool Collective, Jett Rebel en Miss Montreal.

Wanneer:
5 mei, Bevrijdingsdag! De bevrijdingsfestivals zijn verspreid over heel het land in onder andere Haarlem, Amsterdam, Nijmegen, Zwolle en Wageningen. Toegang is gratis!


Jazz in Rotterdam – De soundtrack van een zinderende stad – Museum Rotterdam

Exact honderd jaar geleden werd havenstad Rotterdam getroffen door de jazz, want nergens in het land werd jazz zo populair. Naar aanleiding van dit gegeven kan je vanaf deze week naar de tentoonstelling ‘Jazz in Rotterdam’ in Museum Rotterdam.

In deze tentoonstelling wordt de ontwikkeling van de toentertijd opkomende muziekstroming getoond. Het verhaal over de jazz in de stad gaat langs beide wereldoorlogen en vertelt de relatie tussen stadsbewoners en de rol van de jazz tijdens de Duitse bezetting, wat een vaak vergeten onderdeel is van de geschiedenis.

Wanneer:
De tentoonstelling ‘Jazz in Rotterdam – De soundtrack van een zinderende stad’ is nog te zien t/m 9 september in Museum Rotterdam.

Circusstad Festival - Rotterdam

Wie denkt dat oubolligheid en voorspelbaarheid synoniemen zijn voor het circus tegenwoordig komt bedrogen uit. Want nog tot dit weekend is er het Circusstad Festival in Rotterdam dat jou compleet doet verbazen. Acts, voorstellingen en workshops die dit festival laat zien zijn gevarieerd en voor jong en oud.

Zo is er bij de voorstelling ‘Circus I Love You’ een complete wirwar van muziek, circus en humor gebundeld tot één bijzonder acrobatische show. Een show met een breed palet aan smaken die circus opnieuw uitvindt. Oh en meedoen kan net zo goed, want zelf jongleren of aan de trapeze hangen kan in de Circus Jungle!

Wanneer:
Circusstad Festival is nog t/m deze zondag te bewonderen in onder andere het Oude Luxor Theater.

Film: The Man Who Stole Banksy

Tot slot kunnen we dit weekend ook nog naar de bioscoop. En wel voor een documentaire over misschien wel de meest controversiële grafisch kunstenaar van het laatste decennium: Banksy.

The Man Who Stole Banksy’ gaat in op een in 2007 geschilderde werk van de kunstenaar waar een soldaat wordt afgebeeld die de papieren van een ezel controleert.

Het kunstwerk, wat in Bethlehem op een muur stond, zorgde voor nog wat ophef onder de Palestijnen. Het wordt al helemaal wereldnieuws wanneer deze wordt uitgezaagd en een bijzondere tocht beleeft langs diverse musea en kunstverzamelaars.

De vraag rijst: is het werk gestolen of publiek eigendom? En mag het eigenlijk wel uit commerciële redenen verkocht worden?

Wanneer:
De film ‘The Man Who Stole Banksy’ is vanaf deze week te zien in de bioscoop.


Fijn weekend!

Laatst door jou bekeken