Sublime Muziek
© Jelmer de Haas

Weekly Sublime: De Geur van Succes, Spring Festival, Sun Ra Arkestra en Three Identical Strangers

De Geur van Succes: Gerard & Cornelis van Spaendonck – Noordbrabants Museum Den Bosch

Voor wie de Keukenhof het liefst vermijd dit weekend is er in het zuiden van het land een prachtig alternatief te vinden. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft sinds twee weken namelijk een nieuwe tentoonstelling die in het teken staat van de broers ‘van Spaendonk’: een beroemd schildersduo die met hun prachtige bloemschilderingen in de achttiende en negentiende eeuw wereldberoemd werden.

Bij deze tentoonstelling ‘De Geur van Succes’ staat Parijs centraal; het Parijs ten tijde van de Franse Revolutie, de tijd dat het duo naar deze stad trok, de tijd waarin zij hun schilderskwaliteiten opdeden.

De historische gebeurtenissen uit deze tijd worden vertolkt door middel van een verzameling van zo’n 120 kunstwerken, waarvan zo’n 30 schilderijen van de twee zijn. Schilderijen die erg geliefd waren bij onder andere Lodewijk de Zestiende en de bourgeoisie. De tentoonstelling vat de bijzondere tijdsgeest samen en geeft de betekenis aan de rol van de broers in de tijden waarin zij leefden.

Wanneer:
De tentoonstelling ‘De geur van succes: Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs’ is nog tot en met 25 augustus te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

SPRING Performing Arts Festival – Utrecht

Dit weekend is ook de aftrap van het Spring Festival in Utrecht. Het festival met vernieuwend dans en theater dat inmiddels zijn zevende editie beleeft.

Dit jaar is het thema ‘High Tech - Performing Technology’: de verbinding tussen robot en mens, de culturele ik en de wereldwijde verbinding.

Met deze nieuwe technologie maak je kennis bij bijvoorbeeld ‘ANONYMO’, waarin traditionele dans met de opkomst en bloei van social media wordt gecombineerd, of bij ‘Super Human’: waarin een database van menselijke bewegingen zowaar tot leven komt.

Wanneer:
Het Spring Performing Arts Festival is nog tot en met volgende week zaterdag 25 mei mee te maken op diverse locaties (waaronder Stadsschouwburg Utrecht) in de Utrechtse binnenstad.

Sun Ra Arkestra – TivoliVredenburg

We blijven dit weekend nog eventjes in Utrecht, maar dan wel voor iets heel anders. Want Sun Ra Arkestra betreedt deze zondag namelijk de bühne van TivoliVredenburg; een beroemde band die bekend staat als een van de belangrijkste binnen de experimentele jazz, en dat al sinds de jaren vijftig.

De bijzondere filosofieën en futuristische gedachtes van frontman Sun Ra hoor je terug in de muziek door een combinatie van bijzondere pianomelodieën en opwekkende drums.

Want de mens komt van Saturnus als het aan deze band ligt, en deze gekheid klinkt hoe dan ook door in de muziek en voelt daarmee inderdaad wat buitenaards. Maar wel buitenaards goed en bijzonder.

Wanneer:
Sun Ra Arkestra is deze zondag 19 mei te zien in TivoliVredenburg in Utrecht.

Film: Three Identical Strangers

Dan tot slot kan jij een bezoek brengen aan een van filmzalen bij jou in de buurt. En wel voor een heel mooi en bijzonder verhaal. ‘Three Identical Strangers’ draait sinds dit weekend namelijk; een nieuwe documentaire over drie jongens die als identieke drielingen van elkaar gescheiden worden bij de geboorte en geadopteerd worden door drie verschillende families.

Later vinden zij elkaar weer terug en begint het avontuur langs de media en de koers naar het eigen restaurant dat zij samen opzetten. Het lijkt wel een sprookje dat uitkomt, of toch niet? Het verhaal blijkt namelijk een keerzijde te hebben waar niet alleen het drietal bij betrokken is.

Wanneer:
De documentaire ‘Three Identical Strangers’ is vanaf deze week te zien in de bioscoop.

Fijn weekend!

Laatst door jou bekeken