Sublime Film Festival

Weekly Sublime: IDFA, Jules Deelder 75, The Farewell, Amsterdam Art Weekend

IDFA: International Documentary Film Festival Amsterdam

Elk jaar in November vindt het International Documentary Film Festival plaats in Amsterdam. Amsterdam is dan het paradijs voor liefhebbers van documentaires. Geen enkel filmfestival ter wereld trekt zoveel kwaliteitsdocumentaires, filmfans en filmprofessionals uit binnen- en buitenland als het IDFA. Tijdens het festival zijn er meer dan 300 internationale documentaires te zien die allemaal een unieke kijk op de wereld geven. Laat je dus tijdens IDFA meenemen naar zowel de armste als rijkste plekken ter wereld, soms op poëtische wijze, soms met een krachtige statement. De onderwerpen zijn ongekend divers, maar de films hebben een ding gemeen: ze zetten aan tot denken en nodigen uit tot discussie. Het filmfestival is actief in alle hoeken van Amsterdam van woensdag 20 november tot 1 december.

 

Jules Deelder 75

Het Rotterdamse icoon: Jules Deelder viert zijn 75ste verjaardag in de Doelen in Rotterdam. Het belooft een bijzondere jubileumviering te worden. Het feest wordt geopend met een opvallende DJ setting en feestelijke Jazz en Blues. Het wordt een muzikale en poëtische viering. Distilleerderij Loopuyt Gin uit Schiedam creëerde eerder dit jaar een speciale gin ter gelegenheid van Deelders 75ste verjaardag: Deelder Hard Gin. Feestvierders kunnen genieten van deze gin aan de Deelder Hard Gin Bar. Dit wordt natuurlijk wel gedronken zoals de Rotterdamse icoon. Namelijk met een beetje tonic en zo weinig mogelijk ijsklontjes. Kom dus 24 november je week afsluiten in de Doelen in Rotterdam.

 

The Farewell

Na de succesvolle release van “The Farewell” in de Verenigde Staten komt de film eindelijk ook uit in Nederland. De film is speelt zich af tussen twee culturen. Wanneer Bili, gespeeld door Awkwafina, erachter komt dat haar grootmoeder terminaal ziek is en het verborgen moet houden, staat zij in een culturele tweestrijd met zichzelf. Door middel van een geïmproviseerde bruiloft komt de hele familie bij elkaar in China om met zijn allen afscheid te nemen van haar grootmoeder, waar grootmoeder niets van af weet. Dit familieportret van regisseur Lulu Wang is gebaseerd op haar eigen verhaal en leugen. Veel mensen zitten steeds vaker tussen culturele tweestrijden. De film is te zien vanaf 21 november in de bioscoop!

 

Amsterdam Art Weekend

Het Amsterdam Art Weekend is dit weekend weer terug in de stad. Vier dagen lang zal Amsterdam in het teken staan van hedendaagse, beeldende kunst, waarbij de focus ligt op het signaleren van jong talent. Zo’n dertig galerieën openen hun deuren en organiseren speciale tentoonstellingen, performances, lezingen en artist talks. Kunstenaarswerkplaatsen, musea en instituten leveren relevante bijdragen in de vorm van videokunst, performances, debatten en tentoonstellingen. Er doen meerdere grote kunstinstituten mee aan het Amsterdam Art Weekend, waaronder Eye Filmmuseum of Eye, het Stedelijk Museum Amsterdam en Foam.

Laatst door jou bekeken