Sublime Museum
© Célia Pernot

Weekly Sublime: Spanish Film Festival, Pop-kerkdienst, Holland Festival en Ceija Stojka

Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) - Pathé Tuschinski, Cinecenter & EYE Amsterdam

Dit hele weekend kan je je vertoeven in de wereld van de Spaanse film. Het is niet het eerste wat in je opkomt als je aan cinema denkt, maar het zal je verbazen hoe rijk dit specifieke genre in de film. Want op het Amsterdam Spanish Film Festival kan je deze editie weer genieten van diverse uiteenlopende genres uit Spanje en de Spaanstalige filmwereld.

Openingsfilm Quién Te Cantará neemt jou bijvoorbeeld mee naar de beroemde zangeres Lila. Zij is door een ongeluk haar geheugen kwijt raakt geraakt en wordt hierdoor ondersteund door haar grootste fan die haar helpt met de liedjes te herontdekken.

Todos Lo Saben, met Penelope Cruz in de hoofdrol, is nog een ander voorbeeld. Deze thriller gaat over een tienermeisje die na een huwelijksfeest is ontvoerd door een van de gasten. Naast de mooie verzameling films wordt het festival compleet gemaakt met onder meer live muziek, een goed glas wijn en tapas. Muy bien!

Wanneer:
Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) is dit hele weekend te bezoeken in Pathé Tuschinski, Cinecenter en EYE.

Pop-kerkdienst en boekpresentatie 'Van Elvis-viering tot U2-dienst' – Paradiso Amsterdam

Op zondagochtend kan je naar de kerk, en niet zomaar naar de kerk. Poptempel Paradiso heeft namelijk een speciale kerkdienst voor jou. Een drietal dominees presenteren hier hun boek 'Van Elvis-viering tot U2-dienst', waar zij ingaan op de religieuze inhoud van popmuziek en de waarde daarvan voor de kerk.

Nummers van onder andere U2, Bløf, Johnny Cash en Elvis Presley worden live gespeeld en vervolgens uitgediept en verklaart door de auteurs. Waarmee zij de toegevoegde waarde laten zien die de muziek kan leveren voor de kerk. Interessant om zo meer over popmuziek te leren en deze prachtige nummers daarnaast live te horen in de voormalige kerk Paradiso.

Wanneer:
Pop-kerkdienst en boekpresentatie 'Van Elvis-viering tot U2-dienst' is zondagochtend vanaf 11 uur in Paradiso Amsterdam.

Holland Festival – De Balie, Eye Amsterdam e.a.

Je kunt ook naar het Holland Festival dit weekend, even verderop bij onder andere De Balie, Eye en Carré. Afgelopen donderdag opende dit internationale festival voor de podiumkunsten. Denk hierbij aan alles wat er maar op de bühne kan staan; muziek, theater, dans en opera uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er tegenwoordig ruimte voor beeldende kunst en literatuur.

Zo is er openingsvoorstelling ‘The Head & The Load’, een theatervoorstelling over Afrikaanse burgers in de Eerste Wereldoorlog, een onderwerp dat voor vele onbekend is. Het brengt muziek, dans animatie en beeldende kunst samen door middel van verhalen van overlevenden en kunstobjecten op het podium.

Wanneer:
Het Holland Festival opent dit weekend in onder ander De Balie en Eye Amsterdam en is te bezoeken tot en met 23 juni.

Ceija Stojka (1933 - 2013) - Oorlogsherinneringen van een Roma – Museum Valkhof Nijmegen

Tot slot is er in Nijmegen de tentoonstelling ‘Oorlogsherinneringen van een Roma’. Waarin het verhaal van holocaust-overlevende Ceija Stojka wordt verteld. Een bijzonder verhaal, een verhaal dat zij pas vanaf haar 55ste jaar als kunstenares naar buiten bracht. 45 jaar lang hield zij haar mond, want op tienjarige leeftijd overleefde zij de holocaust als Romakind.

Deze overzichtstentoonstelling van de kunstenares laat het werk zien wat zij in de laatste 23 jaar van haar leven maakte, met daarin de ervaringen die zij meemaakte in de oorlog.

Door middel van gedichten, teksten, schilderijen en tekeningen zie je en lees je Stojka’s Tweede Wereldoorlog en dat van de andere kinderen. Talloze schilderijen die zowel wreedheid uit die periode maar ook de onschuld van een kind worden uitstralen.

Speciaal voor deze tentoonstelling is er ook ruimte voor ‘de vergeten genocide’ , de die het verhaal van de Sinti- en Romakinderen vertelt tijdens de oorlogsjaren.

Wanneer:
Ceija Stojka (1933 - 2013) - Oorlogsherinneringen van een Roma’ is nog tot en met 10 juni te zien in Museum Valkhof in Nijmegen.

Fijn weekend!

Laatst door jou bekeken