Sublime Film
© 2018 Definition Delaware

Weekly Sublime: Spelen met Kleur, De Parade en The Professor and the Madmen

We zitten midden in de zomer en dat betekent dat half Nederland op vakantie is. Voor een leuk cultureel tripje hoef je gelukkig niet ver.

‘Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen' – Museum Jan van der Togt Amstelveen

Amstelveen is deze zomer bijvoorbeeld de plek voor kleur, bij de tentoonstelling ‘Spelen met kleuren’ van de Japanse schilder Ayako Rokkaku in het Museum Jan van der Togt. En spelen doet zij in deze tentoonstelling.

Wat je ziet zijn schilderijen waarin haar unieke, herkenbare kleuren haast als landschappen zichtbaar zijn. Met invloeden uit onder meer de manga en het gebruik van karton is er nog meer wat de kunst bijzonder maakt.

Zo is het dat zijzelf ook onderdeel van het werk is. De verf wordt met de hand aangebracht en daarbij is Ayako, met haar beperkte lengte, zo bezig dat op en rondom de doeken zich manoeuvreert. Het wordt hiermee nieuw, verfrissend en fantasierijk.

Zelf in deze fantasie duiken kan overigens ook uitstekend, want de hele zomer zijn er workshops onder leiding van de Japanse kunstenares.

Wanneer:  De tentoonstelling ‘Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen' - Ayako Rokkaku’ is nog heel de zomer te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

De Parade – Moreelsepark Utrecht

Daarnaast is er in Utrecht de jaarlijkse theatercaravaan van De Parade. De komende twee weken is het Moreelsepark omgetoverd tot de theaterspeelplaats van Nederland met het nieuwste op theatergebied.

Het leukste en meest exclusieve toneel, dans en muziek uit heel het land vind je hiermee op een plek.

Dus dans mee, lach hardop, praat na en kijk met grote ogen naar bijvoorbeeld een levende jukebox, een voicemail-thriller of een multimedia-opera met Tinder als hoofdrolspeler. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Wanneer:  De Parade in Utrecht is nog tot en met 4 augustus in te zien in het Moreelsepark in de binnenstad.

Film: The Professor and the Madman

Drama tot slot. In de bios vind je namelijk het laatste wapenfeit van Mel Gibson in ‘The Professor and the Madman’.

Gibson kruipt namelijk in de huid van James Murray, een docent aan Oxford University. Murray heeft de haast onmogelijke taak gekregen om als een van de eerste een woordenboek te schrijven.

Het woordenboek wat wij tegenwoordig verstaan als de Oxford Dictionary. Met deze haast onmogelijke taak volgen volgt de nationale oproep voor bijdrage.

Vele bijdragen komen binnen, maar de grootste blijkt te komen van William Minor, in de film vertolkt door Sean Penn.

Minor blijkt een rijke en duistere geschiedenis te hebben als oorlogsveteraan en moordenaar en woont in een gesticht.

Murray zoekt hem persoonlijk op om het te bedanken, waarin deze ontmoeting uiteindelijke resulteert in een haast onmogelijke vriendschap tussen twee taalliefhebbers.

Wanneer:  The Professor and the Madman met onder andere Mel Gibson en Sean Penn draait nu in de bioscoop.

Fijn weekend!

Laatst door jou bekeken