Sublime Museum
© Dipartimento fotografico delle Gallerie degli Uffizi

Weekly Sublime: Sprezzatura, Delft Fringe Festival, Tolkien en Eli Paperboy Reed

Het Pinksterweekend betekent naast een extra dagje vrij ook een extra dagje om er weer eens goed op uit te kunnen. Speciaal hiervoor hebben wij weer wat tips voor een aantal leuke activiteiten in diverse hoeken van het land.

Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst – Drents Museum Assen

Zo is er in Assen een nieuwe tentoonstelling over Italiaanse kunst. Italiaanse kunst valt voor velen al gauw te labelen aan oude meesters als Michelangelo, Da Vinci of Caravaggio. Er is alleen veel meer, en in deze tentoonstelling zie je dit, want de latere stromingen in de schilderkunst waren en zijn evenmin ook springlevend.

Aanleiding voor het Drents Museum om in dit geval de tweede helft van de negentiende eeuw te belichten onder de titel: ‘Sprezzatura’. Het woord betekent vrij vertaalt ‘virtuoos’ of ‘speels’, en dit is duidelijk terug te zien in.

Wat wij zien zijn schilderijen met een gevangen tijdsgeest van grote idealen en maatschappelijke onrust. Zo worden door sommige schilders de grote idealen die in deze tijd leefde, zoals een vredig en levendig nieuw Italië, door deze als een zo werkelijk en natuurgetrouw beeld te brengen.

Daarnaast laten andere kunstenaars in deze tentoonstelling juist meer de sociale onrust zien in de vorm van symbolisme. De kracht van de schilders ligt in de wijze waarop zij hun frisse ideeën, stijlen en technieken combineren met oude Italiaanse tradities.

Hier is dus het onbekende hoofdstuk uit de Italiaanse schilderkunst te lezen en te bezoeken.

Wanneer:
De tentoonstelling ‘Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst’ is nog tot en met dit najaar te zien in het Drents Museum in Assen.
 

Delft Fringe Festival 2019

Ook is dit weekend voor de negende keer het Delft Fringe Festival te bezoeken. Het festival waar theatermakers, podiumkunstenaars en de liefhebbers van nieuw theater elkaar ontmoeten.

Diverse optredens uit de podiumkunsten vanuit elke denkbare hoek van de theaterwereld zijn op dit festival vertegenwoordigd. Zo neemt ‘Dion the Great Magician’ je mee op tour door de geschiedenis van het goochelen en word bij ‘The Story of a Boy’ rond een kampvuur een mythisch Germaans verhaal verteld compleet met daarbij passende muziek.

Dit samen met nog zo’n 400 voorstellingen, dit weekend in Delft. Keuze genoeg voor iedereen die theater eens op een hele andere manier wilt beleven.

Wanneer:
Het Delft Fringe Festival is nog tot en met dit Pinksterweekend mee te maken in de Delftse binnenstad.

Film: Tolkien

De nieuwe film ‘Tolkien’ is een biopic over de beroemde auteur van de Lord of The Rings boeken J.R.R. Tolkien, die sinds deze week te zien is in de bioscoop.

Het verhaal begint bij de start van zijn studentenleven waarin hij, samen met zijn medestudenten, een schrijversgroep opzet. Hierin delen zij hun ervaringen over hun leven, de liefde en het verdriet.

Een echte vriendschap bloeit op, maar dreigt aan het begin van de Eerste Wereldoorlog uit elkaar te vallen wanneer zij allemaal als soldaten naar het front worden gestuurd.

Het oorlogsleven dat de jonge schrijver in deze tijd beleeft vormt hem, en daarmee ook de ontwikkelingen van zijn auteurschap.

Wanneer:
Tolkien is vanaf deze week te zien in de bioscoop.

Eli Paperboy Reed – Bitterzoet Amsterdam

Tot slot is er op de Pinkstermaandag de kans om wel voor een hele goede portie soul en rhythm and blues naar Amsterdam af te reizen. Mr Eli ‘Paperboy’ Reed staat dan namelijk in de Amsterdamse Bitterzoet.

De Amerikaan is met zijn ongelofelijk muzikaliteit een van de meest relevante artiesten in zijn genre, want de swing, groove en stem van deze meneer lijkt namelijk direct uit de platenkast van Otis Redding te zijn gehaald.

Het is een sound die je terug brengt naar de jaren zestig en die tegelijk ook totaal niet oubollig klinkt. Dit terwijl de Amerikaan zelf nog niet eens de veertig is gepasseerd.

Wanneer:
Eli Paperboy Reed is deze maandag, Tweede Pinksterdag, te zien in Bitterzoet Amsterdam.

Laatst door jou bekeken