NEON

Zuid-Koreaanse doorbraak: Parasite

Afgelopen mei ging de Zuid-Koreaanse film Parasite in première op het filmfestival in Cannes. Bong Joon-ho, de regisseur, staat in zijn eigen lang al bekend voor een aantal bioscoophits, zoals The Host (2006). In Hollywood is hij vooral bekend geworden door zijn films Snowpiercer  (2013) en de Netflix film Okja (2017). Zijn nieuwste film komt nu, na de grote doorbraak in Cannes, naar de Nederlandse bioscopen.

Onlangs dat het festival in Cannes vooral in het teken stond van Quentin Tarantino’s film, Once Upon A Time in Hollywood, won de film van Bong de Gouden Palm. Deze prijs is een van de belangrijkste prijzen voor de artistieke film tijdens het festival. Daarnaast, had de film de beste opening van elke Gouden Palm winnaar ooit. Het zal niemand dan ook verbazen als deze film nu de genomineerd gaat worden voor de Oscar, voor beste niet-Engelstalige film. Bijzonder is dat Zuid-Korea nog nooit een Oscar nominatie heeft gehad en dat het gerucht gaat dat deze film zelfs een kans maakt op de Oscar voor beste film! Hoewel Roma vorig jaar ook kans maakte op beste film, zou dit pas de 12e keer zijn dat een niet-Engelstalige film kans maakt op deze Oscar. Helaas zullen wij voor bevestiging nog even moeten wachten tot de nominaties bekend worden gemaakt.

Parasite gaat over de werkloze Ki-taek en zijn gezin, die een armzalig bestaan leiden in een krappe woning. Ze raken gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun rijkdom te profiteren. Door middel van een paar leugentjes manoeuvreert het gezin zich in het huishouden van deze rijke familie, met verstrekkende gevolgen. Tijdens het festival in Cannes vroeg Bong of kijkers niet te veel wilden verklappen over zijn film. Volgens hem wordt Parasite namelijk het best ervaren zonder er te veel vanaf te weten. Daarom zullen wij verder niks verklappen en nog wat spanning houden over deze film.

Ben jij ook benieuwd naar deze film? Kijk dan Parasite vanaf 28 november in de bioscoop!

Laatst door jou bekeken