Film Documentaire

7 levenslessen uit The Biggest Little Farm

Een van de meest spraakmakende documentaires die in 2019 in de bioscoop verscheen was The Biggest Little Farm. De film, die het varken Emma lanceerde als filmster, werd door boeren, foodies, families en filmfanaten met open armen ontvangen. Verenigingen, clubs en buurthuizen in Nederland organiseerden zelf vertoningen.

De film vertelt het inspirerende verhaal van cameraman John Chester en zijn vrouw, chef Molly Chester, die in hun appartementje in Santa Monica dromen van het boerenleven. Met een beetje onbedoelde aanmoediging van hun hond Todd, kopen ze een uitgeput stuk grond van 80 hectare en transformeren het in zeven jaar tot een bloeiende en groeiende oase, waar ze landbouw bedrijven in harmonie met de natuur.

Eenden - The Biggest Little Farm

Behalve de adembenemende natuurbeelden en muziek, het feelgoodgevoel en het klimaatoptimisme dat de film biedt, kun je er ook enkele belangrijke en universele levenslessen uithalen:

 1. Dream big

Als je John en Molly Chester, een cameraman en een chef zonder enige landbouwervaring, op hun trouwdag had verteld dat ze een gigantische biodynamische boerderij zouden bestieren met fruit, groenten, dieren en alles erop en eraan, zouden ze het waarschijnlijk niet hebben geloofd. Alles begint met een droom.

Natuurlijk zijn er altijd obstakels en vraagstukken die je droom in de weg lijken te staan, maar als je je daar al vanaf het begin door tegen laat houden, gaat er nooit iets gebeuren. Je zult risico’s moeten incasseren en vertrouwen moeten hebben. Doordat Molly een visie voor ogen had en John met haar enthousiasme wist te infecteren, durfden ze de stap te nemen om hun droom te verwezenlijken.

2. Durf om hulp te vragen

Je hebt het eindelijk aangedurfd: je hebt de eerste stappen gezet om je droom te verwezenlijken, maar dan…? In het geval van de Chesters: je hebt 80 hectare gortdroge en uitgeputte grond gevonden, waar nog geen onkruid op wilt groeien. Iedereen verklaart je voor gek.

Dan is het zaak om je trots opzij te zetten en om hulp te vragen. Familie en vrienden hielpen bij het vinden van investeerders voor de boerderij en biodynamisch landbouwconsulent Alan York stormde de set op in zijn linnen broek en nam de regie over. Een team van jonge vrijwilligers van over de hele wereld verschafte de arbeidskracht. Zoals elk succesverhaal is ook The Biggest Little Farm een gezamelijke verdienste.

Emma and Greasy - The Bigges Little Farm

3. Alles wat je liefde geeft, groeit

Ugly Betty, zo heet het magere en ietwat treurig ogende bruine varken als ze op Apricot Lane Farms binnenkomt. Je kunt je zo voorstellen dat degene die haar te koop had gezet aardig wat moeite heeft moeten doen om een nieuw huis voor haar te vinden. John en Molly zagen in haar echter de perfect aanvulling voor de boerderij.

Ze gaven haar een nieuwe naam, Emma, en met een fijne modderpoel en in speciale dressing gemarineerde salades (sterralures vanaf het beging) gaven ze haar alles wat ze nodig had om haar persoonlijkheid beetje bij beetje te ontwaren. Inmiddels is Emma de ster van de film en van de boerderij.

4. De meeste dingen die de moeite waard zijn, kosten tijd

Je kunt je afvragen: als de Chesters van te voren hadden geweten dat het ruim zeven jaar, vol terugslagen en problemen, zou duren voor dat ze het natuurlijk evenwicht in hun boerderij zouden vinden, hadden ze het dan gedaan? Zoals keer op keer bewezen wordt in de film: dingen die echt de moeite waard zijn, kosten nu eenmaal tijd. Zo ook de film zelf, waarvoor jarenlang meer dan 800.000 clips werden verzameld, waar vervolgens maar 91 minuten van overblijven. Maar die 91 minuten zijn wel stuk voor stuk boeiend.

Laat je niet ontmoedigen door de lange weg die je af moet leggen om je droom waar te maken. Die weg is namelijk enorm leerzaam.

5. Je hoeft niet groot te zijn om veel impact te maken

De ruggengraat van de boerderij, en van biodiversiteit en natuur in het algemeen, zijn micro-organismen. Zij brengen de bodem weer tot leven en zonder hen groeit er niks. Een thema in de film is dat iedereen zijn rol speelt in het ecosysteem, van de grootste stier tot de kleinste worm. Zo is het eigenlijk ook bij ons mensen. Tijdens de promotie van de film maakte John zich er in het bijzonder hard voor dat ouders de film kijken met hun kinderen. Niet alleen zijn zij de toekomst als het gaat om het klimaat, zij kunnen de volwassenen om hen heen ook met een kinderlijk heldere blik aanzetten tot het maken van kleine veranderingen.

The Biggest Little Farm

6. Je leert jezelf pas kennen, als je op de proef wordt gesteld

Iedereen heeft er wel een voorbeeld van: iets wat je niet dacht dat je zou kunnen, totdat je ermee geconfronteerd werd. Als je een droom, goed vertrouwen, een beetje hulp en doorzettingsvermogen hebt, kun je meer dan je denkt. Wat in de film niet wordt verteld, maar John tijdens de perstour uit de doeken heeft gedaan, is dat hij en Molly gedurende het maken van de documentaire in relatietherapie zijn gegaan. Het jarenlange dag en nacht werken, de financiële onzekerheid en de alsmaar groeiende verantwoordelijkheid vergden heel wat van het stel. Toch zijn ze er samen sterker uitgekomen. Als je iets unieks aan het doen bent, kun je je daar soms alleen in voelen, maar denk maar zo: als het makkelijk was, deed iedereen het wel!

7. Een beetje afstand doet wonderen 

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, of in Johns geval door de slakken in de bomen, dan kan een beetje afstand je soms nieuwe inzichten bieden. “Observatie, gevolgd door creativiteit is onze grootste bondgenoot geworden”, sprak de cameraman annex boer. Door een nieuw perspectief aan te nemen en goed om je heen te kijken, dragen oplossingen zich soms vanzelf aan. Bijvoorbeeld: eenden! Wie had dat gedacht….

Nieuwsgierig geworden? Bekijk The Biggest Little Farm nu voor maar €2,99 waar en wanneer je maar wilt.

 

Laatst door jou bekeken