Film Italiaans

Het echte Rome in La Grande Bellezza

Het advies is duidelijk: vakantievieren in eigen land. Daar gaat je reis naar het zonnige Italië. Gelukkig hoef je voor je jaarlijkse fix van la dolce vita het huis niet uit. Bestel een Italiaanse pizza en laat je door Paolo Sorrentino’s La Grande Bellezza (2013) in tweeëneenhalf uur meevoeren naar de weelderige tuinen, statige landhuizen en decadente feesten in Rome. Zelfs een zomerromance ontbreekt er niet aan. Dit alles wordt van commentaar voorzien door de even onweerstaanbare als ongrijpbare Jep Gambardella (een iconische rol voor Toni Servillo).

La Grande Bellezza still

Jep is een knappe man en een onweerstaanbare verleider; een succesvol journalist die ooit een roman schreef die hem een literaire prijs en de reputatie van gefrustreerd schrijver opleverde. Nog altijd maakt hij deel uit van het mondaine leven in de stad Rome. Hij is er elke avond, op elk feestje. Zijn scherpe geest wordt bejubeld en zijn gezelschap wordt opgezocht. Hij denkt echter met verbittering terug aan zijn gepassioneerde jeugdliefde en besluit na zijn 65e verjaardag het schrijven weer op te pakken en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven.

Geen liefhebber van kwaliteitsfilms kon er in 2014 aan ontkomen. De Oscar, Golden Globe en BAFTA voor beste buitenlandse film werden allemaal opgeschept door La Grande Bellezza. De film ontving vijfsterrenreviews in NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad, De Filmkrant en het Parool. “La Grande Bellezza is een moderne klassieker die dezelfde status verdient als La Dolce Vita”, riep het Algemeen Dagblad. Een eer voor Sorrentino, die aangaf zeer geïnspireerd te zijn door Fellini, maar zichzelf niet met de grootheid te durven vergelijken. Wat maakt deze film van een bescheiden grootmeester zo’n instant klassieker?

La Grande Bellezza still

Aan vage praatjes als ‘de kunstenaar hoeft niks uit te leggen’ heeft Jep Gambardella geen boodschap, zo maakt hij duidelijk in een tenenkrommend interview met een conceptueel kunstenares. En toch kun je zeggen dat dit ook geldt voor Sorrentino: zijn film spreekt voor zichzelf. Ze is zo universeel maar ook zo overweldigend dat iedereen er een andere waarheid uit haalt. Tegelijkertijd is het een pleidooi voor pretentieloosheid en onderzoekt de vraag: wat is echt?

De luchtbubbel van de beau monde van Rome wordt genadeloos doorgeprikt door de sarscastische Jep (“De beste mensen in Rome zijn de toeristen.”). Een 42-jarige stripper die samen met alle andere rijke vrouwen in Rome aan de lopende band siliconen in laat spuiten, is voor hem zonder twijfel vele malen echter dan de vrouwen die haar met opgetrokken wenkbrauwen bekijken op een elitair feestje.

Dit innemende principe, gecombineerd met wervelend camerawerk, het mooiste decor ooit (Rome) en een soundtrack die clubhits moeiteloos afwisselt met opera, maakt van La Grande Bellezza een ervaring die je niet mag missen.

Dus schenk jezelf nog een limoncello in en andiamo! Je kunt de film hier 48 uur lang bekijken voor maar €2,99.

Laatst door jou bekeken